Gondolatok

„A Nemzeti Alapítvány gondolata 1990-ben fogal-mazódott meg bennem. Akkor azt javasoltam, hogy
a képviselők egyhavi fizetésüket ajánlják fel egy alapítvány céljára. 1990 Karácsonyának előestéjén a Parlamentben Csengey Dénes egy felhívást olvasott fel, amelyben elmondta, hogy már több, mint negyven képviselő csatlakozott ehhez a gondolathoz, és erre kérte a többi képviselőt és az ország lakosságát is. Így jött létre az alapítvány, Csengey Dénes jóvoltából, mert a gondolatot ő vitte tovább, ő alapozta meg azokat a célkitűzéseket, amelyeket a Nemzeti Alapítvány aztán magáévá tett. Sajnos, Csengey Dénes a szervezés időszakában meghalt.”

(Medgyasszay László nyilatkozata, Szabad Újság, 1994. február 2.)

––––––––––––––

„Az alapítvány szellemisége szempontjából… a kispénzű emberek befizetései az igazán értékesek, akik átérzik az össze-fogás szükségességét.

 …kiemelkedő számomra az a gyűrű, amelyet egy kisfiú és a nagymamája küldött. Ez a fiú a 48-as olvasmányaiból tudta, hogy akkor az emberek az ékszereiket adták oda, hogy a hazán segíthessenek. Lehet, hogy ez így kissé érzelmesnek tűnik, de jó tudni, hogy van az országban olyan kisfiú, aki így gondolkodik. Ez a gyűrű szimbóluma lehet a Nemzeti Alapítvány eszmeiségének.”

 (Medgyasszay Lászlóval készült interjú részlete. A rászorulókon segítenek, Magyar Nemzet, 1993. május 20.)